The decorator's blog

by Simon De Backere

16-02-2018

B'artiest: eetkaffee met theaterallures

De zaakvoerders van Brouwerij Leroy namen ons enkele jaren terug mee naar een café in de Fochlaan in Ieper. Het oude café De Bank was toe aan een grondige renovatie. Het café had zijn naam te danken aan de tijd van de veemarkten aan het station. In de kleine loketten achteraan het café werden 3 banken vertegenwoordigd waar de veehandelaars hun verkoop lieten vastleggen. Maar de veemarkt is niet meer en zo verloor café De Bank zijn volkse va-et-vient.

De komst van het cultuurcentrum ‘Het Perron’ deed de stationsbuurt herleven. Daar zag ook Brouwerij Leroy opportuniteiten in en zo gaven ze ons de opdracht om het café om te bouwen tot een gezellig praatcafé met een duidelijke link naar het culturele publiek.

We lieten ons inspireren door het ‘grand café’, terug te vinden in vele Franse steden. Ze hebben een statige, doch gezellige sfeer. Warme kleuren en texturen, ook duister met vooral decoratieve verlichting, knusse hoekjes, een imposante, klassieke bar…

Het gebouw werd volledig gestript. Het verlaagde plafond werd uitgebroken en de zichtbare balkenstructuur werd zwart geschilderd, wat voor een geborgen, gezellig gevoel zorgt. Het nieuwe meubilair, de lambriseringen en de moluren werden gepatineerd voor een geleefd effect. De stoelen, krukken en banken zijn overtrokken in velours, verouderd leder en linnenlook stoffen. Ook de verlichting is een mix en match van klassieke lusters, koepellampen in oud brons, pendellampjes met glazen kapjes en schilderijverlichtingen. Deze zijn aangevuld met puntspots en de indirecte warme ledverlichting in de barkast.

Intussen werd oud café De Bank door uitbaters Colin en Ilse herdoopt tot Eetkaffee B’artiest. Ze serveren je onder andere de bieren uit het assortiment van Leroy Breweries, fijne coktails en geselecteerde wijnen gepaard met een klassieke keuken met een knipoog.

Eetkaffee B’artiest wordt gesmaakt. De Parijse sfeer weet het publiek te charmeren.

By Simon De Backere | 16-02-2018 | Categorieën: Maatwerk, Meubilair, Verlichting, Ontwerp & Uitvoering | eetkaffee, B'artiest, grand café, theatercafé

Terug naar overzicht