The decorator's blog

by Simon De Backere

20-05-2023

Patador, ode aan onze goudgele Belgische traditie

Een opdracht met een twist, dat zorgt bij ons steeds voor een welkome uitdaging. Binnen onze horeca en retail opdrachten zijn de wensen en benodigdheden vaak zeer specifiek. Geen enkele horecazaak als winkel is gelijk aan de voorgaande. Er is steeds een eigen concept, maar ook een bepaalde workflow, een te integreren apparatuur en een bepaald publiek waarmee rekening gehouden moet worden. Looplijnen en werkzones zo logisch mogelijk in elkaar laten vloeien is daarbij het voorgaande essentiële puzzelwerk. Daarna kunnen we pas aan het vormgeeflijke beginnen denken, wat vaak slechts een layer is die op een conceptueel basisplan gelegd wordt. Een beetje zoals het zout op een lekker bakje goudgele frietjes.

Toen de eigenaar van het hoekpand op de markt van Woesten me voor de eerste keer meenam was er helemaal niets meer. De uitbraak was reeds gebeurd en het was hoog tijd om de positie van de technieken te bepalen. Het ideale moment om de inspiratie de vrije loop te laten over een welomschreven project; maak ons een frituur die er geen frituur uitziet, maar huiselijker en gezelliger is om zo de sfeer en het aanbod van een bistro eraan te kunnen koppelen.

Al snel kwam ik met het idee om de werkzone rond de friteuse op te vatten als een grote open keuken. Ik wou de friteuse centraal plaatsen als ware het een fornuis en er een sierschouw omheen bouwen. Een bezoek aan Perfecta, toeleverancier van frituurinstallaties in Oostrozebeke, bracht ons duidelijk wat technisch haalbaar zou kunnen zijn. Door de koppen bij elkaar te stoppen wisten we de technieken met de esthetiek van het ontwerp te combineren.

Resultaat is een blauw keukenblok waarin ook de koeltoog verwerkt werd als een vitrine. De werkbladen bestaan uit een witte keramische steen met marmer motief. Boven de werkzone zitten het ventilatiesysteem en de airco onzichtbaar ingewerkt. Achterliggend werd een grote industriële keuken ingericht die afgescheiden werd door een een sas in witte metrotegels.

De inkom en wachtzone kregen een cementtegel waarvan we de kleuren afstemden op de blauwe kleur van het keukenmeubel. Het keukenmeubel loopt verder in een console die een duidelijke scheiding maakt naar de zaal. Om de grote ruimte een zeker cachet te geven, kozen we voor een vloer met een uitgesproken Ceppo di gre look; een motief van zacht gekleurde grote keien.

We kozen voor een tafeltje in typische Franse bistro stijl in combinatie met 4 verschillende soorten stoelen. De mix aan meubilair en de donkere uitvoering zorgen voor een authentieke, ongedwongen sfeer. Tegen de wanden plaatsten we lange zitbanken in cognackleurig leder. De drankenfrigo werd eveneens verwerkt in ons meubilair als ware het onderdeel van een servieskast. De stalen deuren geven de mogelijkheid om afhankelijk van de drukte de zaal te vergroten met de achterliggende ruimte.

Deze nieuwe bistro-frituur valt letterlijk en figuurlijk in de smaak bij de Woestenaren en de vele passanten op doortocht of terugweg van de kust. Want wees nu eerlijk; na een zonnige dag aan zee zo’n bakje frietjes nuttigen bij Patador, dat is simpelweg de gouden kroon op een geslaagde uitstap!

By Simon De Backere | 20-05-2023 | Categorieën: Maatwerk, Meubilair, Ontwerp & Uitvoering

Terug naar overzicht